La Pensionaria, primăvara

  • Recomandă articolul
Doamna Beatrice Comănescu, director TVR Internaţional, aflată în ajunul trecerii în rîndul pensionarilor (de unde îi urez „bun venit“), trage un „semnal de alarmă“ în legătură cu soarta Televiziunii Române în viitor. Aflăm de la domnia sa că preşedintele TVR, domnul Stelian Tănase, i-a ordonat să întrerupă transmiterea (mai bine zis, retransmiterea) unui episod din serialul documentar Moştenirea Clandestină, în care pretinsul domn „profesor“ Larry Watts îşi etala pentru a nu ştiu cîta oară, pe al nu ştiu cîtelea canal al televiziunilor locale, tezele securiste prezentate de domnia sa în două volume, al căror titlu nu îl menţionez pentru a nu le mai face şi eu o nemeritată reclamă. Lezînd deontologia jurnalistică şi atribuţiile manageriale de care dispune, Stelian Tănase ar fi introdus, în numele luptei împotriva comunismului, cenzura, într-un nemaiîntîlnit atac la adresa libertăţii de exprimare, lasă să se înţeleagă doamna Comănescu. Aşa să stea, oare, lucrurile?

Apartenenţa lui Larry Watts la cercurile securiste nu este un secret pentru nimeni şi (în afara lui însuşi) nu este negată de nimeni. Cel puţin nu în mod credibil. Nu mai reiau aici numeroasele indicii bazate pe neobişnuitul său traseu „ştiinţific“ din România. Lucrurile sînt bine cunoscute, începînd cu autorecrutarea domniei sale printre sprijinitorii reabilitării Mareşalului Antonescu, alături de Iosif Constantin Drăgan, în anii ’80, şi continuînd cu legăturile cu figuri care participă şi azi la lansarea „operelor“ domniei sale. O deontologie jurnalistică minimală i-ar fi impus producătoarei programului, Monica Ghiurco, să nu se rezume la întrebări binevoitoare adresate domnului Watts, ci să ceară reacţia altor istorici ai comunismului, pe care i-ar fi găsit pe întreg mapamondul, de la Washington (Vladimir Tismă­neanu, Dennis Deletant) la Bucureşti (de exemplu, profesorul Adrian Cioroianu) sau, horribile dictum, la Cluj (sussemnatul).

Libertatea presei, atît de (greşit) invocată în România postcomunistă, nu impune saturarea opiniei publice cu afirmaţii dubioase, în care independenţa unui stat este transformată în apărarea bunăstării unei familii dictatoriale, indiferent de presupusul patriotism al acesteia. Asemenea afirmaţii ar fi necesitat – peste tot în lume – chestionarea şi celor care sînt de altă părere. Aşa se fac documentarele profesioniste, în toată lumea. Cei care sînt de părerea lui Larry Watts au destule canale unde s-o exprime, şi o fac cu prisosinţă. Aşijderea şi apărători ai acestora, de genul fraţilor Roncea. Dar televiziunea naţională este finanţată şi din banii plătitorilor de impozite, care ar trebui să audă şi alte păreri. Pe aceştia, doamna Comănescu a preferat să-i ignore, nerezistînd senzaţionalismului de două parale, care (e drept) se vinde bine acolo unde autovictimizarea combinată cu mîngîierea egoului naţional este o reţetă ce rareori dă greş. La aceasta se adaugă şi uşurinţa cu care diferite televiziuni se precipită în acordarea gradelor academice. Dl „profesor“ Watts, din cîte ştiu, nu predă la nici o universitate din ţară sau din străinătate care să-i fi conferit măcar gradul de lector invitat.

Salut gestul lui Stelian Tănase de a-şi fi asumat responsabilitatea ce îi revine şi sper din toată inima să nu rămînă o simplă floare. Iarna de care pare-se că ne despărţim durează de prea mult timp în mass-media românească.

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Despre Cookies

Folosim cookies pentru funcționalitatea site-ului și pentru a-ți oferi o experiență personalizată pe observatorcultural.ro. Prin continuarea navigării, ne oferi acordul tău.